2021-10-13 15:04:04• hírek • Bede Emőke

Számítani lehetett rá, hogy a legolcsóbb biztosítócég előbb-utóbb csődbe megy

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) nemrégiben visszavonta az addig piacvezetőnek számító City Insurance működési engedélyét és csődeljárást is kezdeményezett a biztosító ellen, mely már nem rendelkezett a kárrendezésekhez szükséges anyagi tőkével. A kötelező gépjármű-biztosítási díjak (RCA) ennek közvetett eredményeként alaposan megugrottak, az ügyfeleknek nem ritkán két-háromszoros áron kell új szerződést kötni. Arra azonban, hogy a messze a legolcsóbbnak számító City Insurance által generált lufi ki fog pukkanni, már korábban is számítani lehetett.

Mint azt Szabó Arnold, a szatmári Global Assistance brókeriroda értékesítési igazgatója a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, az említett cég a konkurenseknél jóval alacsonyabb áron kötötte a szerződéseit, így egészen nagy, kb. 45 százalékos piaci részesedést szerzett a kötelező gépjármű-biztosítások szegmenségben. A bedőlésben azonban kulcsfontosságú szerepe volt annak is, hogy az említett biztosító ráállt az áruszállításban érdekelt cégekre is, s számukra mind a kötelező gépjármű-biztosítást, mind a nemzetközi áruforgalmazói felelősségbiztosítást (CMR) jóval áron alul értékesítette. A stratégia azonban nem vált be, hiszen nem hozott annyi tőkét, hogy a külföldön, többnyire autópályán történt, s jelentős anyagi kárral járó kamionos balesetek esetén ki tudják fizetni az ügyfél által okozott, akár több százezer euróra rúgó károkat.


Végül, de nem utolsósorban ahhoz, hogy az említett cég csődhelyzetbe kerüljön, az is hozzájárult, hogy a biztosító csak és kizárólag a gépjárművekre alapozott, mely ugyan gyorsan hozza a pénz, de gyorsan is viszi, mert rengeteg baleset történik az utakon. Ezzel szemben más biztosítótársaságok nagy hangsúlyt fektetnek a lakás-, felelősség- és egészségügyi biztosításokra is, melyek jóval jövedelmezőbb forrást jelentenek, s általuk könnyen egyensúlyban tartható a befolyó és kimenő pénzek aránya. Hogy a City Insurance nehéz helyzetbe fog kerülni mindezen tényezők miatt, azt már két-három évvel ezelőtt látni lehetett.


Most pedig, hogy a legolcsóbb RCA-opció kiesett, az ügyfeleknek más, magasabb árakkal operáló biztosítók felé kell fordulniuk. Szabó Arnold hangsúlyozta azonban, hogy a nagy nemzetközi cégek nem emeltek áraikon akkorát, mint elsőre tűnik, hisz ők eddig is a City Insurance ajánlatainál drágábban kötötték a szerződéseiket, a legtöbb ügyfél azonban ez idáig ezeket számításba sem vette. A legnagyobb áremelkedés sokkal inkább azoknál a biztosítóknál történt, akik eddig a pikszisből kiesett céghez hasonlóan egészen olcsón kínálták a kötelező gépjármű-biztosítást. Mindazoknak tehát, akik eddig a piaci ár alatt kötöttek kötelező gépjármű-biztosítási szerződést, most akár két-háromszoros árral kell számolniuk.


De mégis mi történik azokkal, akik most úgy okoznak balesetet, hogy korábban a csődbe jutott biztosítótársasággal kötöttek RCA-szerződést? Nos, jogi szempontból egyelőre ezen ügyfeleknek nincs miért aggódniuk, ugyanis kárrendezési igényeiket a biztosítottak állami garanciaalapja (FGA) rendezni fogja. Ugyanakkor azzal a lehetőséggel is élhetnek a City Insurance ügyfelei, hogy felbontják a jelenlegi szerződést és visszaigénylik a fennmaradó összeget, majd egy általuk választott másik biztosítóval újat kötnek, de ez értelemszerűen már az új, akár kétszer-háromszoros áron fog történni. Épp ezért a biztosítási ügynökök jelenleg azt ajánlják a city-s ügyfeleknek, hogy igyekezzenek károkozás nélkül kivárni, míg a szerződés érvényessége lejár. Annál is inkább, mivel a RCA-piacon mindenki arra számít, hogy néhány hónapon belül elülnek a hullámok és az árak ismét stabilizálódnak, sőt, talán hajszálnyit csökkennek is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: